Concentratoare / Evaporatoare

Ce fac concentratoarele?

Aceste sisteme evaporă şi separă apa sau un alt solvent la un punct de fierbere foarte scăzut. Concentrează o soluție pentru a reduce
volumele produselor care urmează a fi eliminate, cu beneficii asupra costurilor de transport şi de eliminare. Concentrarea se poate face
pâna la limita de curgere sau, în funcție de necesitate, până la cristalizarea părții dizolvate.

În funcție de sursa de energie utilizată, echipamentele se împart în 2 categorii:


Domenii de Aplicare

Aplicațiile cele mai răspândite ale sistemelor de evaporare în vid ocupă cele mai diverse sectoare, printre care găsim:

 
  • DIGESTATUL PROVENIT DIN PROCESUL PRODUCȚIEI DE BIOGAZ, din sectorul zootehnic sau FORSU, pentru reducerea conținutului de azot
  • OSMOZĂ INVERSĂ, pentru concentrarea soluțiilor saline cu densitate ridicată sau a concentratului rezultat din procesul de osmoză inversă
  • ZLD, care vizează obținerea obiectivului “Zero Liquid Discharge”
  • LEVIGAT DE DEPOZIT
  • GALVANIC, pentru tratarea apelor uzate cu încărcări ridicate de poluanți, cum ar fi eluați de regenerare
    a răşinii sau pentru recuperarea din băi de cromare, cuprare, nichelare
  • METALURGIE, de exemplu pentru tratamentul emulsiilor uleioase, ape de spălare, efluenți de la finisarea vibratorie
    şi obținerea de apă care urmează să fie reutilizate în producție
  • TRATAMENTE TERMICE, evaporarea apei de spălare şi recuperarea sărurilor dizolvate
  • TURNARE ALUMINIU, utilizat pentru a trata agenții de eliberare, glicoli, agenți de lubrifiere şi răcire
  • VULCANIZARE CAUCIUC, evaporarea apei de spălare şi recuperarea sărurilor dizolvate
  • APE UZATE INDUSTRIALE, în stațiile de epurare, fosfocromatare
  • INDUSTRIA ALIMENTARĂ, CHIMICĂ, FARMACEUTICĂ, de exemplu evaporarea apelor de la
    spălarea reactoarelor sau pentru tratarea apelor reziduale a liniilor de producție
  Având în vedere temperatura de fierbere limitată pentru unele produse (chiar mai puțin de 25*C) pot fi folosite evaporatoare/concentratoare cu vid pentru fierberea/distilarea/extracția acestora.
Dintre produsele care sunt afectate de expunerea la temperaturi ridicate (substanțe termolabile) exemplificăm:
  • MUST,
  • OȚET BALSAMIC,
  • AROME ALIMENTARE ŞI EXTRACTE VEGETALE